Energietransitie Aviko en AMI

Op bedrijvenpark Spikweien is de samenwerking tussen Aviko en AMI een mooi voorbeeld van twee bedrijven die demonstreren hoe de uitwisseling van restwarmte kan werken. Hoe dan?

Aviko is een producent van aardappelproducten, zoals friet, rôsti en aardappelschijfjes. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om de CO2 uitstoot in 2040 naar nul te brengen. AMI is producent van aluminium bouwbeslag zoals deurkrukken, brievenbussen en raambeslag voor de professionele markt. Het bedrijf heeft te maken met energie-intensieve productieprocessen waardoor de energiekosten een bottleneck zijn. Daarnaast wil AMI haar vooraanstaande positie met betrekking tot duurzaamheid in Nederland behouden en vergroten. Aviko en AMI zijn buren en hebben elkaar gevonden in hun wederzijdse ambities.

De doelstelling is om energie / restwarmte uit de koelsystemen van Aviko te leveren aan AMI die de energie vervolgens kan hergebruiken voor o.a. de poedercoatingprocessen. Waarschijnlijk is er daarna nog voldoende restwarmte over om ook de kantoorruimtes te verwarmen van zowel Aviko als AMI. Uit diverse haalbaarheidsonderzoeken is geconcludeerd dat de plannen ambitieus maar realiseerbaar zijn. In samenwerking met externe partners is al vastgelegd wat er moet gebeuren en wie waarvoor verantwoordelijk is. Voordat energie uitgewisseld kan worden zullen er eerst systemen en leidingen moeten worden aangelegd en aangepast. Zo moet Aviko op haar locatie een warmte-terugwininstallatie bouwen en zal AMI een deelsysteem warmteverdeling moeten realiseren. Na de nodige technische aanpassingen en verbouwingen is het zaak dat beide bedrijven een contract opstellen waarin de condities en betalingen voor de levering van energie zijn vastgelegd. 

De situatie aan het begin van 2023 is dat de periode van haalbaarheidsonderzoeken, plannen maken voor de benodigde investeringen en financiering regelen is afgerond. De grote uitdaging is nu hoe het probleem van netcongestie kan worden opgelost. Nadat Enexis eind 2022 heeft aangekondigd dat het energienetwerk in Limburg voorlopig niet kan worden uitgebreid, zijn de vooruitzichten nu toch weer iets positiever. Dankzij intensief lobbywerk en nieuwe inzichten op basis van aanvullend onderzoek en maatregelen van het Rijk komt de realisatie van dit project in gunstig vaarwater.

Lees hier een interview met Peter Kok en Pascal Titulaer van Aviko en Arthur de Ruiter van AMI.

Link naar artikel in OV Magazine 2022/Q2

Bekijk de video.

Link naar video van Provincie Limburg

Projecten & nieuws

Bekijk onze andere  projecten